“Una ascensió a l'alta muntanya és d'entrada un pretext per l'amistat."

27 d’octubre 2012

Salvaguarda

A mitjans d'agost un parell de trempapics férem una escapadeta al Pirineu, concretament a la zona de Benasc, on ens esperava una muntanya històrica, el Salvaguarda (2738 m.), que malgrat la seva modesta alçada comparada amb els gegants dels voltants, es un pol d'atracció per tota la gent que tresca per aquesta part del Pirineu, a més varem passar per indrets històrics del pirineisme, com l'Hospital de Benasc, el camí del Port de Benasc i el Portilló del mateix nom, indrets indispensables de conèixer per qualsevol bon pirineista.

Vàrem sopar i dormir al parking de l'Hospital de Benasc, un sopar collonut, però el que es dormir no gaire, la nit al lloro que diria aquell, que hi farem...

Havent esmorzat sortirem cap amunt, trescant pel cami del Port de Benasc, val a dir que no trobarem a quasi ningú fins arribar al coll, on en uns metres es situava el portilló i arribava per l'altre banda el camí des de la Besurta, allà es concentrava una marabunta, fent descans abans d'entomar l'última pujada fins arribar al cim del Salvaguarda, una pujada franca, amb bona petja i només una cadeneta en un punt per donar seguretat a qui no estigués gaire avesat a les petites dificultats de la muntanya.

Ja hi érem, una acollonant vista en totes direccions, i una impactant i espectacular vista en primer pla del Massís de la Maladeta, repeteixo, acollonant.
Llàstima de les glaceres, convertides cada cop més en trossets residuals que taquen la muntanya de blanc, oblidant la seva antiga esplendor, qui digui que no hi hà canvi climàtic que s'ho faci mirar.


Després de passar una estona a les alçades decidirem anar baixant i entomarem aquest cop el camí cap a la Besurta, unes ràpides llançades fa baixar el camí fins vora la carretera que va a la Besurta, en arribar al Plan d'Estanys férem un mos i tot seguit continuarem el nostre camí per la colladeta dels aranesos, seguint el curs del riu Éssera fins a enllaçar amb el camí que havíem fet al matí, ja vora l'Hospital de Benasc.

Una excursió ben fàcil però espectacular en quan a paisatge i història pirinenca, la recomano fer fora de temporada, o intentar no anar en cap de setmana, per ser una ruta molt freqüentada.

Reportatge Fotogràfic
Track
Ressenya seguida (inclou dades històriques)

SaluT i Muntanya!!!

1 comentari:

marietadelullviu ha dit...

Vaja, vaja... senzilla però espectacular!! JO VULL JO VULL heheheheeeee Ara, amb mi amb més paciència, eh? :D A les fotos ja es veu lo maco que és tot plegat. Una passada!